Medlemsinfo september 2019

Ordförande tar ordet.

Vi har nu under några år kommit ut med detta informationsblad och det har blivit positivt bemöt av medlemmar. Det som känns lite trist är att styrelsen får väldigt ofta ta upp saker som kan uppfattas som ”pekpinnar”.

Vi har trivselregler vi alla ska rätta oss efter, och därför kommer nu en påminnelse om vad vi i styrelsen inte ser funkar.

Dörrar

Trots vi köpt in skyltar så stängs inte dörrar, detta är b la av säkerhetsskäl, avseende brand så är det inte branddörrar men det fördröjer en rökutveckling om vi skulle ha den oturen att det börjar brinna. Framför allt så är det en säkerhet för att hindra ovälkomna gäster att komma in i fastigheten. Bara inom loppet av två veckor så har sopdörren (Torsgatan) stått helt öppet ut mot gatan. Du är säkert väldigt mån om att stänga och låsa din egen dörr, varför kan det inte vara samma sak med dörrarna till dom allmänna utrymmena?

Städning av tvättstugan

Ett återkommande problem vi har och som inte verkar få bukt med är städning i tvättstugan. Samma sak igen, precis så som du säkert har det städat hemma så gäller det även tvättstugan. Känner du att näe nu är det smutsigt och jag tänker inte städa efter den som hade tvättiden innan, näe men då är det den efter dig som får ställa sig och städa. Vi har inte något städföretag som städar i tvättstugan så städa efter dig.

Återvinning

Gång på gång så ställs det flaskor i soprummet detta trots att det finns anslag om att vi inte för tillfället har återvinning för detta. Det hela slutar oftast med att styrelsen får gå och slänga flaskorna på närmsta återvinning.

Saker i allmänna utrymmen

Trots att vi har gått ut med information om att det inte får stå saker i allmänna utrymmen så ”glömmer” vissa personer saker, allt ifrån kylar, kartonger, speglar samt annan bråte. Detta var en anledning till att vi låste torkvindarna, man ställer ifrån sig saker och sen förväntas det att det ska försvinna av sig själv. Detta är inte ok och styrelsen vet inte hur vi ska nå fram för att alla ska förstå detta. Styrelsen får hyra in container till städdagarna för att dessa saker ska forslas bort. Styrelsen kommer att besiktiga allmänna utrymmen efter varje gång en medlem flyttar då vi märkt att det ”glöms” väldigt mycket saker i allmänna utrymmen.

Om man vill förvara något tillfälligt så fråga styrelsen efter utrymme, ställ inte saker och förvänta dig inte att det ska försvinna av sig själv.

Att ignorera regler som gynnar oss alla

När styrelsen sätter upp skyltar/lappar så är det inte för att jävlas det är för att saker och ting inte funkar. Det är totalt respektlöst att skriva på en lapp som styrelsen har satt upp med tillrättavisning mot andra medlemmar. Finns det något styrelsen kan göra bättre eller bör ta upp så ska du som medlem maila eller ringa så styrelsen kan framföra det vidare.

Ibland händer det att jag får frågor från medlemmar det kan t ex avse byta av portkod, rutiner osv, tyvärr så är det allt för ofta information som vi gått ut med i föreningens infoblad. Så en bra början och som framför allt gynnar dig själv är att ta dig tid att läsa informationen styrelsen går ut med.

Jag som ordförande kan ärligt säga att vi har fullt upp i styrelsen, vi är ledamöter med jobb, barn och hobbys. Styrelsens uppdrag är inte att gå och stänga dörrar, plocka skräp, ställa sig och städa tvättstugan. Styrelsen försöker att sänka kostnader men ska det innebära att vi ska göra ovanstående så kommer det sluta med att vi kommer behöva ta in hjälp utifrån, detta i sin tur innebär att kostnader kommer öka och sen resulterar det i höjda avgifter.

Så snälla var lika mån om allmänna utrymmen precis som du vårdar din egen lägenhet.

Jag kanske sticker ut nu och gör mig obekväm men som jag hoppas du förstår så vill jag att styrelsens arbete ska flyta på. I slut ändan så handlar det om att vi ska ha det fint och trivas i vår förening.

Att bo i en bostadsrätt innebär skyldigheter, en av dom är att följa trivselregler eller vissa respekt för styrelsens arbete så vänligen respektera ovanstående.

Sen vill jag personligen tacka de eldsjälar som faktiskt gör saker, ni vet vilka ni är och tack för att ni tar er tid att göra saker som gynnar alla medlemmar.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta och har du synpunkter eller förslag på åtgärder som kan göra styrelsens jobb lättare eller som berör allmänna utrymmen, tveka inte att höra av dig.

Med vänlig hälsning

Morgan Essen-Möller

Ordförande Brf Eken 8

Brandsäkerhet vinden

Vi har fått anmärkningar om att det förvaras saker på vinden upp mot taket över allmänna utrymmen. Ur Jensens perspektiv så är detta en säkerhetsfråga vid eventuell brand. Ni som förvara saker på detta sätt, vänligen ha sakerna i era förråd. Kommer detta inte att avlägsnas så kommer Jensen att forsla bort det mot en kostnad, pengar vi kan lägga på annat eller hur?

Ny vädringspinne på Rödabergsgatan

Nu finns det en ny vädringspinne på balkongen högst upp. Styrelsen vill påminna om att vädringsbalkongerna är allas utrymmen. Det ska inte förvaras saker där så som kartonger, mat osv. Vädrar man kläder så vädrar man inte i flera dagar. Visa respekt för varandra och tänk på att det är allas utrymme.

Byta dörr till säkerhetsdörr

Om du bestämmer dig för att byta dörr till en säkerhetsdörr så vänligen se till att när dörren målas så ska endast den målas och inte dörrkarmen.

Städhjälp

Om man har städhjälp så måste man informera om vart sopor/matavfall/flaskåtervinning ska kastas. Får man även hjälp med tvättning så ska det städas i tvättstugan efter avslutat pass.

Info till mäklare

Går du i säljtankar? När du har dialog med mäklare så hänvisa alltid till föreningens hemsida, där finns information till mäklare om vem man kontaktar för att ta in Mäklarbild m.m.

Målning fasad och trapphus

Som styrelsen har informerat sedan tidigare så arbetar vi med att ta in offerter för att måla om fastighetens fasad mot gatorna Torsgatan och Rödabergsgatan. Styrelsen hade som mål om att detta skulle ha gjorts snabbt men företagen är inte snabba i sin handläggning. Styrelsen kommer att i god tid innan arbetet påbörjas informera mer om vad som kommer att hända.

Styrelsen håller även på att ta in offerter för ommålning av trapphus Rödabergsgatan. Styrelsen har haft målare inne som har bedömt att det inte går att gå och laga skadorna som finns utan det är så pass omfattande att hela trapphuset kommer behövas målas om. Mer information om när detta sker återkommer styrelsen om.

Andrahandsuthyrning (Airbnb)

Styrelsen vill påminna om att andrahandsuthyrning (Airbnb godkänner styrelsen inte) inte är tillåtet utan styrelsens godkännande, om detta sker utan styrelsens godkännande så kan det innebära att man förvärvat sitt medlemskap och faktiskt kan uteslutas som medlem i föreningen.

Återkoppling om innergården

Styrelsen har fått många positiva kommentarer om hur fin innergården blev inför denna sommar. Detta tycker vi är jätteroligt och märker också att många hade bokat innergården för trevliga tillställningar under sommaren.

Tröga dörrar

Nu när kylan kommer så innebär det att dörrarna vid entréerna kan börja strula, se alltid till att dörren stängs efter dig så slipper vi få ovälkomna gäster i fastigheten. 

När en medlem/granne ska sälja

Visst kan man vara nyfiken när en granne ska sälja sin lägenhet, som medlem och granne så är man självklart välkommen på en öppen visning men då gör man detta diskret. Man ställer sig inte och pratar om föreningen och eventuella problem som föreningen har inför spekulanter och mäklaren. Allt som har med föreningen att göra tar styrelsen upp men den nya medlemmen då styrelsen har som rutin att träffa alla nya medlemmar innan medlemskaps i Brf Eken 8 godkännes. 

Föreningens städdag 6/10

Ingen har väl missat att vi har en gemensam städdag söndag den 6/10 kl. 10.00? Att vi har gemensamma städdagar är för att spara på kostnader genom att vi själva städar, kastar skräp och ser över våra allmänna utrymmen. Städdagen är inget tvång men det ska ligga i allas intresse att delta. Kan man inte så meddelar man detta till styrelsen och för att alla ska dra sitt strå till stacken så kommer man i efterhand tilldelas arbetsuppgifter.

Styrelsen har hyrt in en container, först så kasta vi saker som tillhör föreningen och sen när städdagen är slut så kommer tillfälle att ges för att kasta privata saker. Respektera att man inte kan kasta till exempel el avfall, färg osv utan detta avser endast brännbart avfall. Om man kastar saker man inte får så får föreningen böta och betala en straffavgift.

Vi avslutar städdagen med gemensam fika, ett ypperligt tillfälle att lära känna sina grannar, så väl mött.

Övrig information

Styrelsen har fått information från Stockholms Stad om att Almen utanför Rödabergsgatan har drabbats av Almsjukan och kommer därför att sågas ner under vintern 2019/2020. Styrelsen har frågat om det kommer planteras nya träd eller som det finns planer att sätta upp cykelställ, inväntar svar på detta.

Hastigheter på Torsgatan kommer att sänkas då vägen nu är hårt trafikerad. I framtiden kommer man se över om det finns möjlighet att sätta upp fartgupp eller liknande.